Una investigació de 2 ONG denúncia que el 10% de les llaunes de tonyina a Europa tenen més mercuri del permès

Consum assenyala que l’any passat no es va detectar cap incompliment a Espanya per aquest motiu, mentre que el sector assegura que menjar aquest peix és segur per a la salut i aporta molts nutrients.
Una investigació de les ONG Bloom (francesa) i Foodwatch (alemanya, amb filial a França) ha analitzat 148 llaunes de tonyina en cinc països europeus i ha constatat que el 10% d’elles superen els nivells de mercuri permesos per a la tonyina fresca, que a Espanya són els mateixos que per a la tonyina en conserva (no és així a tots els països). L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (Aesan) assenyala que l’any passat no es va detectar cap incompliment a Espanya per aquest motiu, mentre que el sector critica la metodologia de l’informe i assenyala que en la última dècada s’han revisat 8.000 mostres i la immensa majoria compleix els límits legals. Consum recomana des de 2019 que les embarassades i els nens petits no incloguin la tonyina roja a la seva dieta (tot i que la recomanació no s’extén a les llaunes, elaborades amb altres espècies de túnids), ja que pot ser un tòxic neurològic en les primeres etapes del desenvolupament.
La Comissió Europea, a partir dels informes de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, en anglès), imposa un límit de 0,5 mil·ligrams per quilo (mg/kg) de mercuri per als productes del mar, que es redueix a 0,3 per a peixos petits, com el bacallà, les sardines i les anxoves, i creix fins a 1 mg/kg en el cas de la tonyina. “No hi ha cap raó sanitària per a aquesta discrepància: el mercuri no és menys tòxic si s’ingereix a través de la tonyina, que a més és el peix que més es consumeix a Europa”, assenyala Julie Guterman, investigadora de Bloom i autora principal de l’estudi. “En molts països, la norma s’aplica a la tonyina fresca i no a la en conserva, que perd molta aigua, amb la qual cosa el mercuri pot estar dues o tres vegades més concentrat”, afegeix. L’Aesan —dependent de Consum— confirma que aquest límit sí s’aplica a Espanya a la tonyina en conserva.
Les dues entitats han seleccionat 148 llaunes de cinc països (Espanya, França, Itàlia, Regne Unit i Alemanya) per analitzar-les. “Es van escollir per sorteig diversos supermercats, i a cada un es van triar aleatòriament 10 llaunes, que es van enviar a un laboratori independent, IPREM-Pau, especialista en anàlisis de mercuri”, diu Guterman. El resultat —part del qual ja van fer públic a França— és que 15 d’elles superen aquest límit, i fins i tot una llauna adquirida a França gairebé el quadruplica. Tot i això, no a tots els països això significa que s’incompleixi la llei. Si el límit que s’aplicés fos el més estricte (0,3 mg/kg), gairebé el 60% de les llaunes estarien per sobre, segons l’estudi.
L’Aesan assenyala que l’any passat es van fer 319 anàlisis de mercuri a peixos i productes de la pesca, dels quals 25 superaven el límit legal (un 8%), si bé cap incompliment era de tonyina en conserva. En canvi, es van realitzar 4.021 inspeccions a fabricants de productes de pesca i més del 9% incomplia la normativa alimentària —no només pel que fa a contaminants—. El 2013, l’agència estatal va realitzar una mostra de 20 llaunes de conserva de tonyina i la quantitat mitjana de mercuri trobada va ser de 0,26 mg/kg, dins dels límits.